Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived – FEAD). Program został opracowany zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Paczki, posiłki i działania towarzyszące
Cel Programu to udzielenie wsparcia osobom doświadczającym najgłębszych form ubóstwa poprzez udostępnienie pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków.
Pomoc mogą otrzymywać osoby/rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej
i uzyskujące dochód nieprzekraczający:
- 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej, czyli dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej (tj. 701 zł).
- 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie, czyli dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej (tj. 528 zł).
Aby otrzymać pomoc żywnościową należy zgłosić się do właściwego ze względu
na miejsce zamieszkania ośrodka pomocy społecznej (OPS) lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
Osoby potrzebujące otrzymują artykuły: warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, a także cukier i olej. Osoby potrzebujące mogą także skorzystać z bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących m.in. przygotowywania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania, sprawnego zarządzania budżetem domowym, zapobiegania marnowaniu żywności w celu zwiększenia samodzielności i włączenia społecznego.
W roku 2016, pomocą zostało objętych 849 osób, wydano 4066 paczek, wydano 41637,43 kg. żywności.
W roku 2017, pomocą zostało objętych 1342 osób, wydano 7012 paczek, wydano 52908,55 kg. żywności.
W roku 2018, pomocą zostało objętych 1100 osób, wydano 6600 paczek, wydano 54175,8 kg. żywności.
"Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 dla jednej osoby obejmuje":
Artykuły warzywne i owocowe
a ) groszek z marchewką 3,20 kg
b) fasola biała 3,20 kg
c) koncentrat pomidorowy 1,12 kg
d) buraczki wiórki 1,05 kg
e) powidła śliwkowe 1,80 kg
f) sok jabłkowy 4 l
Artykułu skrobiowe
g) makaron jajeczny 4,5 kg
h) makaron kukurydziany bezglutenowy 1,00 kg
i) ryż biały 3 kg
j) kasza gryczna 1,50 kg
k) herbatniki maślaczne 0,80 kg
Artykuły mleczne
l) mleko UHT 7 l
m) ser podpuszkowy dojrzewający 2 kg
Artykuły miesne
n) szynka drobiowa 2,70 kg
o) pasztet wieprzowy 0,48 kg
p) filet z makreli w oleju 1,7 kg
Cukier
q) cukier biały 4 kg
Tłuszcze
r) olej rzepakowy 4 l
Dania gotowe
s) gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg